Tiedotteet
0,00 €
VARAA VERKOSSA
SAAPUMINEN
LÄHTÖ
SAAPUMINEN
LÄHTÖ
VARAA VERKOSSA
PVM

Aikuisia

Lapsia (4-11 vuotta)

Lapsia (0-3 vuotta)

SAAPUMINEN

Ympärivuotisen LumiLinnan rakentaminen alkaa

Kemin Matkailu Oy tarjoaa sloganinsa mukaan meren, lumen ja jään arktisia kokemuksia. Tulevaisuudessa yhtiö voi tarjota asiakkailleen talvisen seikkailun ympäri vuoden muutaman kuukauden sijaan.

Ympärivuotisen LumiLinna-rakennuksen suunnittelu lähti toteutukseen viime keväänä, kun Miraplan Oy voitti arkkitehtikilpailutuksen. Pekka Pietilä ryhtyi suunnittelemaan rakennusta, joka palvelee matkailijoita ympäri vuoden Kemissä. Kyseessä on 3500 neliön kokoinen näyttävä rakennus, jonka tilat on suunniteltu niin, että ne palvelevat sekä kesä-, että talvimatkailijoita. Rakennus tulee sijoittumaan Lumilinnankadun varteen parkkialueen ja Linnan Rantamajan väliselle alueelle. Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen kertoo, että tiloissa on mietitty tarkkaan muunneltavuutta. Tilat itsessään ja niiden käyttötarkoitukset ovat muunneltavissa tarpeiden mukaan. Suunnittelussa haetaan kustannustehokasta toimintamallia ja pieniä käyttökustannuksia. LumiLinna on vuosi toisensa jälkeen uusiutunut ja toivomme idean jatkuvan niin tässä uudessa rakennuksessa kuin koko LumiLinna-alueella.

Mitä ympärivuotinen LumiLinna ja LumiLinna-alue tarkoittaa?

Haluamme tarjota matkailijoille palasen LumiLinnaa keskellä kesää, rakennukseen tulee kylmätila, joka on kokonaisuudessaan 405 neliön kokoinen ja 9 metriä korkea. Kun avaamme, Ympärivuotisessa LumiLinnassa voi nauttia lounaan tai illallisen jääpöydän ääressä, sekä drinkin jääbaarissa veistosten ympäröimänä. Lumen ja jään veistokin on mahdollista milloin vain. Olemme myös kehittäneet ympärivuotisen White Wedding -konseptin, jolloin LumiLinnassa voi järjestää erilaisen hääseremonian vaikka juhannuksena. Mikään ei kuitenkaan estä etteikö kylmätilan sisällä voisi tulevina vuosina olla muitakin palveluja.

Haluamme että Lumilinna tarkoittaa enemmän kuin talvella rakennettava perinteinen Lumilinna ja siksi koko alue kaikkine palveluineen on brändätty Lumilinnan alle.  Kemin Matkailu Oy vuokrasi Kemin kaupungilta LumiLinna-alueen tontin pari vuotta sitten ja alueella on ollut uutta toimintaa siitä lähtien. Viime talvena alueelle rakennettiin 33 Merenrantahuvilaa eli Seaside Glass Villoja, Service Point palvelurakennus ja LumiLinna. Kesällä alueella toimii LumiLinna Camping. Myös alueelle vievä tie sai uuden nimensä LumiLinnan mukaan. 

Palvelut yhden katon alle

Kemin Matkailu Oy on vuosia toiminut useassa osoitteessa ja uusien tilojen myötä keskitämme palvelut yhden katon alle. “Parannamme muutoksen myötä asiakaspalvelua ja karsimme kustannuksia. Keskuskeittiömme siirtyy uuteen rakennukseen kulttuurikeskukselta, samoin myyntitoimisto ja LumiLinna -näyttely Jalokivigallerian ja tullimakasiinin tiloista. Kaksikerroksisen rakennuksen kellariin tulee myös kattavat varastotilat palvelemaan kunnossapidon ja siivouksen operointia,” kertoo Barria. Tiloja uudesta rakennuksesta on jo varattu yrittäjille, jotka tarjoavat matkailua tukevia palveluita. Saatujen asiakaspalautteiden valossa  uutena alueelle tulee mm.sauna-, hyvinvointi-, kokouspalveluja.

LumiLinna-alueen kehittäminen tukee kaupungin matkailun kasvuohjelmaa

Kemin Matkailu Oy on sitoutunut Kemin kaupungin matkailun kasvuohjelmaan ja toimii sen mukaan, että tavoitteet saavutetaan. Kaupungin hallitus on päättänyt panostaa matkailuun varmistaakseen kasvun jatkossakin. Yksi tärkeistä teemoista on ympärivuotisuus ja sen kehittäminen kaupungissa on jo hyvin käynnissä. Vaikkakin matkailija arvostaa maamme kulttuuria ja luontoa, vaaditaan myös ns. vetonaula kaupunkiin houkuttelemaan asiakkaat tänne.

Matkailun kasvu edellyttää onnistuakseen hyviä kulkuyhteyksiä, läheltä saatavia palveluita sekä mielenkiintoa herättäviä nähtävyyksiä tai ohjelmaa. Nyt on hyvä hetki investoida, sillä Suomessa ja erityisesti Lapissa matkailu kasvaa. Kemissä kasvu on näkynyt ja kaikki alueen palvelut on rahoitettu matkailijoiden tuomilla tuloilla. Näin on tarkoitus tehdä myös ympärivuotisen Lumilinnan osalta. Toki nyt investointi on niin suuri, että lainarahoitusta tarvitaan.  Tämän investoinnin kautta syntyy alueelle vielä lisää kysyntää ja tarjontaa. Matkailu tuo tullessaan työpaikkoja ja elinvoimaa alueelle.

Rakentamisen kautta elinvoimaa kaupunkiin

Enää ei riitä, että LumiLinna rakennetaan talveksi vaan matkailijat pitää saada liikkeelle myös kesällä, kun suurimmalla osalla esim. eurooppalaisista on loma-aika. Seuraava vuosi on rakentamisen aikaa, mutta samalla myydään ja palvellaan matkailijoita.

Ison päärakennuksen rakentaminen näkyy ja kuuluu, vaikka ajoitusta on mietitty niin, että häiriöitä aiheutuu mahdollisimman vähän alueen matkailijoille. Pohjatyö vie oman aikansa alueen maaperän ollessa entistä merenpohjaa, joten työt käynnistetään mahdollisimman pian. Samaan aikaan on käynnissä erikoissuunnittelua ja urakoitsijoiden kilpailutus. Rakentaminen aloitetaan, kun talven kiihkein sesonki helpottaa. Tavoitteena on, että linnan juhlia vietetään joulukuussa 2018.

Merellisessä Kemissä on vielä käyttämättömiä mahdollisuuksia ja osana kasvuohjelmaa on uusien palveluiden synnyttäminen alueelle. Esimerkiksi teollisuusmatkailua ja leirikouluohjelmia on jo kehitetty. Majoitusvaihtoehtoja tarvitaan lisää ja niin myös matkailun oheispalveluita. Seikkailupuisto, vesiaktiviteettit, helposti vuokrattavat kulkuvälineet ja varusteet toisivat lisäarvoa Kemin matkailuun. Vaikka meillä on puhdasta ilmaa, rauhaa ja ainutlaatuinen saaristo, nämä asiat on tuotteistettava ja ne on oltava ostettavissa. Paikallisten ihmisten kohtaamiset ja kuullut sekä jaetut tarinat toki kruunaavat vielä vierailun.

Ensilumen ja pakkasten aikaan katse kohdistuu Kemissä väistämättä talveen ja vuosittain kaupunkiin nousevaan lumen ja jään ihmemaahan – LumiLinnaan. Linnan rakentaminen aloitetaan lumen teolla joulukuussa, kun pakkaslukemat pysyvät -7 asteen tienoilla. Itse rakentaminen tapahtuu tammikuussa ja ovet avautuvat päiväkävijöille 20.1. 2018, tällä kertaa jo heti aamusta.

LumiLinnan kausi pitenee

Matkailijoita Kemin talvessa liikkuu jo joulukuun alussa, joten tarve palveluille on suuri. Kemin Matkailu Oy pyrkii parhaansa mukaan tarjoamaan vierailleen myös LumiLinna-elämyksen yhä aikaisemmin. Matkailijoita liikkuu eri puolilta maailmaa ja  asiakkaita voidaan palvella paremmin, kun linnan portit voidaan avata ryhmille jopa ennen avajaispäivää ja yksittäisille kävijöille heti aamusta. Toivotaan hyvälumista pakkastalvea, jotta voidaan pitää linnan ovet avoinna 14. huhtikuuta saakka. Huviloiden vieraille ja ryhmille esitellään myös LumiLinnaa rakentamisvaiheessa, jolloin he kokevat ainutlaatuisen elämyksen nähdessään miten valtava lumirakennelma tehdään.

Perinteisesti Lumilinna on avoinna päivittäin klo 10-18, mutta tulevana talvena tullaan järjestämään muutama iltavierailun lumilinnalle. Näillä vierailuilla pääsee kurkistamaan mitä on kunnossapidon iltatyöt ja miten valmistellaan LumiHotelli yövieraita varten. LumiRavintola ja Hotelli palvelevat asiakkaita tietenkin tuttuun tapaan iltaisinkin ja Service Point rakennus on linnan aikana avoinna päivittäin vuorokauden ympäri. Lipun hinta nousee hieman tulevana vuonna, mutta Kemiläiset saavat Kemiläisten kortilla LumiLinnan liput ja kausikortit erikoishintaan.

LumiLinnalla ihastuttavat eläimet ja metsämaisema

LumiLinnan teemaksi on valittu metsän eläimet. Eläimet ihastuttavat ja kiinnostavat kaikenikäisiä riippumatta kulttuurista ja kotimaasta. Metsä taas on osa suomalaista sielun maisemaa. Suomen pinta-alasta noin 70 prosenttia on metsää, jossa eläimet voivat vaeltaa puhtaassa ja vapaassa ilmapiirissä. Haluamme esitellä omalla tavallamme niin Suomen kuin Meri-Lapin alueen luontoa ja eläimistöä muun maailman metsän ja eläinten rinnalla. Saamme mahdollisuuden kertoa vieraillemme siitä mitä Suomella on tarjota upeiden nähtäyyksien rinnalla. Täällä voi niin ihmiset kuin eläimet nauttia  maailman puhtaimmasta ilmasta, tilan tunteesta, kiireettömyydestä ja hiljaisuudesta. Vuosittain teema on vaihdellut ja tänä vuonna idea tuli henkilökunnan ideakilpailun tuloksena.  

LumiLinnan suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Frozen Innovations, arkkitehtina jatkaa Rauno Ruonansuu. Veistosten suunnittelu tehdään yhteistyössä Kemin Matkailu Oy:n ja veistäjä tiimin kanssa. Frozen Innovationsin toimitusjohtaja Taavi Heikkilä on toiminut linnan vastaavana työnjohtajana jo useamman vuoden IP-Heikkilän toimiessa urakoitsijana.

LumiLinna-alue ympärivuotisessa matkailukäytössä

Linna rakentuu Kemiin jo 23. kertaa ja toista kertaa uudelle LumiLinna-alueelle. Tarkoituksena on kehittää alueesta ympärivuotinen matkailukeskittymä. Alueella toimii jo pienhuvilat meren rannalla, jotka palvelevat matkailijoita niin kesällä kuin talvella. Huvilat on tehty pääosin lasista kattoa myöten, joten pohjoisen taivaan ja meren ihastelu onnistuu loistavasti. Kesällä LumiLinna Camping palveluineen houkuttelee ohikulkijat Kemiin, ja ruska-aikaan Linnan Rantamaja ja Kota toimivat idyllisinä illanvietto- ja kokouspaikkoina niin paikallisille kuin matkailuryhmille. Vuoden päästä alueelle nousee ympärivuotinen LumiLinna-rakennus, jossa matkailija pääsee kokemaan lumen ja jään tunnelman läpi vuoden. Pohjatyöt mittavalle rakennushankkeelle aloitetaan pikimmiten, jotta työt häiritsevät mahdollisimman vähän asiakkaita talven kiireisimpinä matkailukuukausina.  

Kemin LumiLinna on vuosittain eri teemaan perustuen rakennettava lumen ja jään taideteos. Linnan muurien sisällä toimii LumiRavintola, LumiHotelli, LumiKappeli ja elämyksiä kaikenikäisille. Lumipallomaskotit Arttu ja Terttu ilahduttavat vieraita linnalla päivittäin.

Kaupungin sopivin tila joulun ajan juhliin

Joulupukin Satamakonttori Kemin sisäsatamassa on viihtyisä ja tunnelmallinen aittarakennus, jossa Joulun taika on aistittavissa ainutlaatuisella tavalla. Aidon joulumielen voi varmistaa nautiskelemalla joulun herkuista idyllisessä miljöössä. Joulupukin Satamakonttorissa voi järjestää vaikka pikkujoulut tai joululounaan työporukalle. Päivän voi syystalvesta aloittaa myös eri tavalla nauttien yhdessä joulupuuron viihtyisässä ja jouluisessa tuvassa. Voit varata tilan myös yksityiskäyttöön! Tilassa on A-oikeudet.

Kotoisat tilaisuudet Linnan Rantamajalla

Linnan Rantamaja & Kota LumiLinna-alueella ovat varattavissa ykstityistilaisuuksiin ympäri vuoden. Järjestämme niin kotoisat kokoustilaisuudet kuin rennot saunaillat. Kotoisa miljöö ja rauhalliset, sekä poreamme terassilla takaavat loistavat puiteet useaan tapahtumaan. Varattavissa myös illalliset tai lappilaiset tapakset Rantakodassa. Ruoka tarjoillaan konstailemattomasti avotulen äärellä. 

Jäänmurtaja Sampon voi varata yksityiskäyttöön

Paikallinen matkailuvaltti palvelee risteilyajan ulkopuolella ryhmille erilaisena juhlatilana. Sampolle voi varata myös maittavan menun tai kahvit seurueellesi. Sampolla voi ja kannattaa järjestää ryhmille myös opastettuja kierroksia.  Joulupuurotilaisuudet ja jouluateriat on varattava ennakkoon ja ne voi tilata kaikkiin Kemin Matkailun tiloihin. Jouluruuat on saatavilla 16.10.-22.12.2017.

Myyntitoimistolla on lisätietoa ja sitä kautta varauksen tekee helposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puhelimitse 016 258 878.